Sumber

A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T U V W Y Z

Pesanan yang dibatalkan secara automatik jika tidak dilaksanakan pada hari tersebut.

Seorang peniaga yang mengambil posisi yang ditutup pada hari perdagangan yang sama.

Tarikh transaksi berlaku

Kaedah utama merakamkan maklumat asas transaksi.

Individu atau firma yang bertindak sebagai prinsipal dalam pembelian atau penjualan matawang atau sekuriti. Dealer berdagang untuk akaun mereka sendiri dan risiko.

Jumlah yang terhutang kepada broker oleh pelanggan margin untuk pinjaman pelanggan menggunakan untuk membeli matawang atau sekuriti.

Pasaran bagi instrumen hutang dagangan.

Hari atau masa terkini yang mana pembeli sesuatu opsyen mesti menunjukkan kepada penjual niatnya untuk melaksanakan opsyen.

Kegagalan untuk membuat bayaran faedah atau prinsipal tepat pada masanya atas jaminan hutang.

Kekurangan yang biasanya dirujuk kepada imbangan perdagangan.

Indeks harga mengukur perubahan dalam harga semua barangan baru, barangan yang dihasilkan dalam negeri dan perkhidmatan dalam ekonomi.

Penyelesaian kontrak niaga hadapan dengan penerimaan atau tender instrumen kewangan, matawang atau komoditi.

Tarikh apabila pertukaran matawang dibuat pada kontrak mata wang, atau tarikh nilai. Boleh juga merujuk kepada pertukaran komoditi pada kontrak komoditi.

Bulan kalendar yang mana kontrak niaga hadapan jatuh masa kematangan dan menjadi boleh dihantar.

Lokasi-lokasi yang ditetapkan oleh bursa niaga hadapan di mana kontrak niaga hadapan boleh diserahkan sebagai pemenuhan kontrak.

Delta mengukur kepekaan nilai opsyen kepada perubahan harga instrumen pendasarnya.

Kaedah yang digunakan oleh penulis opsyen untuk lindung nilai pendedahan risiko opsyen bertulis dengan membeli atau menjual instrumen asas mengikut perkadaran delta.

Spread ratio opsyen  ditubuhkan sebagai kedudukan neutral dengan menggunakan kekangan pilihan yang berkenaan untuk menentukan nisbah lindung nilai.

Deposit.

Penurunan nilai mata wang disebabkan oleh kuasa pasaran.

Pengurangan peranan kerajaan dalam mengawal pasaran, yang membawa kepada pasaran bebas dan mungkin lebih efisien.

Istilah yang luas berkaitan dengan instrumen seperti niaga hadapan atau opsyen. Nilai instrumen derivatif bergerak berhubung dengan asasnya.

Pelarasan ke bawah matawang yang disengajakan terhadap parti atau band tetapnya, biasanya melalui pengumuman rasmi dari kerajaan.

Pembelian pilihan kematangan lebih lama dan penjualan kematangan yang lebih pendek, pilihan harga pelaksanaan yang lebih rendah. Pilihan panggilan atau meletakkan akan menentukan watak "bear" atau "bull".

Bagi pertukaran asing, jumlah dolar A.S. diperlukan untuk membeli satu unit matawang asing.

Sistem pertukaran kadar terapung di mana kerajaan boleh campur tangan untuk mengubah arah nilai mata wang negara.

Pelepasan semua maklumat berkaitan dengan aktiviti perniagaan syarikat, tanpa mengira bagaimana maklumat tersebut boleh mempengaruhi pelabur.

Istilah yang digunakan untuk instrumen di mana kadar hadapan lebih rendah daripada kadar spot atau jika opsyen diperdagangkan kurang daripada nilai intrinsiknya.

Kadar di mana bank pusat bersedia untuk menolak bil-bil tertentu untuk institusi kewangan sebagai cara mengurangkan kecairan mereka.

Akaun di mana individu atau organisasi, selain orang yang namanya pada akaun dibawa, menjalankan kewibawaan atau kawalan perdagangan.

Penurunan inflasi.

Pengurangan pelaburan modal syarikat dan keputusannya untuk tidak menggantikan barangan modal yang habis.

Pendapatan selepas cukai.

Apabila dua atau lebih purata atau indeks gagal menuruti trend.

Sebahagian daripada keuntungan syarikat dibayar kepada pemegang saham biasa dan pilihan.

Kadar tetap atau terapung dibayar ke atas saham pilihan berdasarkan nilai tara.

Pasaran dalaman negara mewakili mekanisme untuk mengeluarkan dan perdagangan sekuriti entiti yang berdomisil di dalam negara tersebut.

Istilah yang digunakan dalam analisa teknikal untuk merujuk kepada penurunan harga stok, pemulihan, dan kemudian turun kembali ke tahap yang sama dengan penurunan asal.

Istilah yang digunakan dalam analisa teknikal untuk merujuk kepada kenaikan harga stok, penurunan, dan kemudian meningkat kembali ke tahap yang sama dengan kenaikan asal.

Perubahan negatif dalam penarafan untuk stok, atau keselamatan yang diberi nilai lain.

Pemeriksaan latar belakang dan penyelidikan yang dijalankan oleh syarikat untuk menilai kesahihan prospektif klien dan klien punya pelanggan.

Satu ukuran pesanan baru ditempatkan dengan pengeluar domestik untuk penghantaran segera dan masa depan. Penunjuk utama kesihatan sektor perkilangan dalam ekonomi.

    CFDs and Spot FX are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 71.31% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs and Spot FX work, and whether you can afford to take the high risk of losing your money. Baca selanjutnya
    Baca selanjutnya
    E-mel Hubungi Chat Whatsapp