Sumber

A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T U V W Y Z

VALUATION (PENILAIAN)

Penentuan nilai saham syarikat berdasarkan pendapatan dan nilai pasaran aset.

VALUE DATE

Untuk kontrak pertukaran adalah hari dimana kedua-dua pihak berkontrak menukar mata wang yang sedang dibeli atau dijual. Untuk transaksi spot, dua hari perbankan perniagaan ke hadapan di negara bank menyediakan sebutan yang menentukan tarikh nilai spot. Satu-satunya pengecualian kepada peraturan umum ini ialah hari tempat di pusat sebutan yang bersesuaian dengan cuti perbankan di negara ini (mata wang asing). Tarikh nilai kemudian bergerak ke hadapan sehari.

VALUE SPOT

Spot biasanya selesai selepas dua hari bekerja.

VALUE TODAY

Transaksi dilaksanakan untuk penyelesaian hari yang sama; kadang-kadang juga disebut sebagai "transaksi tunai".

VANILLA

Opsyen mudah yang terma dan syaratnya tidak termasuk sebarang peruntukan selain daripada gaya laksana, tamat tempoh dan strike.

VARIATION MARGIN (MARGIN PELBAGAI)

Keuntungan atau kerugian atas kedudukan terbuka dalam kontrak niaga hadapan dan opsyen yang dibayar atau dikutip setiap hari.

VEGA

Mengumumkan perubahan harga opsyen untuk satu peratus perubahan dalam turun naik tersirat.

VERTICAL (BEAR OR BULL) SPREAD

Penjualan opsyen dengan harga pelaksanaan yang tinggi dan pembelian (Bull) atau penjualan (Bear) opsyen dengan harga pelaksanaan yang lebih rendah. Kedua-dua opsyen akan mempunyai tarikh tamat tempoh yang sama.

VOLATILITY (TURUN NAIK)

Satu ukuran turun naik dalam instrumen diasaskan dalam tempoh masa tertentu. Ia dinyatakan sebagai peratusan dan dikira sebagai sisihan piawai tahunan perubahan peratusan harga harian. Nilai tinggi biasanya bermaksud risiko tinggi.

VOLATILITY RISK (RISIKO TURUN NAIK)

Risiko dalam nilai portfolio opsyen disebabkan oleh perubahan yang tidak menentu dalam ketidaktentuan aset asas.

VPS

Pelayan peribadi maya merujuk kepada pelayan peribadi yang mengandungi mesin maya yang boleh digunakan oleh pedagang untuk membuat perdagangan dan menjalankan program perdagangan algoritma.

    CFDs and Spot FX are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 71.31% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs and Spot FX work, and whether you can afford to take the high risk of losing your money. Baca selanjutnya
    Baca selanjutnya
    E-mel Hubungi Chat Whatsapp